20.septembar 2020. – “O SRĐANU”

Premijerno, pred publikom izvedena predstava, podseća na tragično stradanje Srđana Aleksića koji je 1993. godine izgubio život braneći prijatelja Bošnjaka i otvara pitanje – koje nacionalnosti je istina?

Ove godine se obeležava 27 godina od tragične pogibije mladog sportiste i glumca – Srđana Aleksića, koji nije imao prilike da doživi 27. godinu. Godine 1993, podlegao je povredama koje je zadobio u sukobu sa četvoricom vojnika Vojske Republike Srpske u centru Trebinja, braneći prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića. Srđanov otac Rade je u njegovoj čitulji napisao – umro je vršeći svoju ljudsku dužnost.

Za sobom je ostavio nekoliko glumačkih nagrada, svojih 26 godina života i događaj koji će mnogi videti drugačijim očima.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Ovaj mladić dobio je svoju ulicu u Sarajevu, prolaz u Novom Sadu u Zmaj Jovinoj ulici nazvan je po njemu, tu je postavljena i spomen-ploča u njegovu čast. Prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića postoji i u Pančevu, a u Tuzli se već godinama održava sportski turnir koji nosi ime Srđana Aleksića i promoviše zajedništvo među mladima. Posthumno odlikovan Zlatnom medaljom „Miloš Obilić” za pokazanu hrabrost i delo posebnog junaštva, od strane Republike Srbije, kao i „Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima”. Po Aleksiću je nazvana ulica pored Spomen-parka žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije u crnogorskom glavnom gradu Podgorici, a od prošle godine Srđanovo ime nosi i jedna ulica u Novom Beogradu. Beogradski reditelj Srdan Golubović snimio je film „Krugovi” inspirisan događajem koji govori o posledicama postupka vojnika kojeg Srbi ubijaju jer štiti svog prijatelja civila, koji je Bošnjak. Radio-televizija Srbije 2007. godine snima i emituje dokumentarni film“Srđo”, o Srđanu Aleksiću, čiji je glavni akter njegov otac, a 2008. trebinjsko pozorište“Slovo” postavlja predstavu“Epilog o Srđanu”.

Međutim, nikada nije zvanično odlikovan najvažnijim ordenom – ordenom istine. Šesti dan Anfiteatra i predstava „O Srđanu: koje nacionalnosti je istina?“, u kojoj glumački par čine Isidora Vlček i Uroš Mladenović, a tekst potpisuje Divna Stojanov, bavi se upravo ovim pitanjem.

Glumica Isidora Vlček izjavila je da istina zapravo zavisi od onoga ko nam priča i šta mi odlučimo da je istina:

Kako izaberemo stav prema stvarima koje se dešavaju oko nas, većim tragedijama ili nekim svakodnevnim stvarima, samo od toga zavisi kakav će biti naš život.

Ko je Srđan Aleksić? – pitali smo glumca Uroša Mladenovića:

Srđan Aleksić je nosilac jedne važne priče za nas. Srđan Aleksić je dao život za nešto čime mi održavamo smisao i mislim da nam je dao zadatak da se takve stvari ne ponavljaju i da nam je u amanet ostavio svoj život da gradimo neke nove klince koji će se, kao i on, baviti plivanjem i glumom ili bilo čim drugim i da će to raditi i nakon 27. godine.

Autorka teksta, Divna Stojanov, kazuje da postoje dve poruke koje ovaj dramski tekst u sebi nosi – poruke o toleranciji i istini. Ističe da pozorišni umetnici i umetnice nemaju nameru da staju ni na koju stranu:

Ne bavimo se istorijom, nismo istoričari, niti smo sudije. Naša namera jeste da pokažemo da, bez obzira na istinu, niko ne sme nikoga da diskriminiše, da ne govorimo o  ubistvu, i da na osnovu svog imena, Boga, boje kože, nacije u kojoj smo rođeni ili invaliditeta, ne smemo da budemo ugroženi.

Autorka teksta je takođe potvrdila da je istina relativna i da se primer toga može pronaći u predstavi upravo u vidu četiri različite priče kojima su različiti ljudi opisali ovaj  događaj, što nas podstiče da preispitujemo istinu svaki put kada čujemo neku priču.

Ono glavno što se može zaključiti jeste da je važno da uz sebe i druge ljude, pripisujemo reč čovek, pre nego se koristimo drugim odrednicama.

Ovo je premijerno izvođenje predstave „O Srđanu: koje nacionalnosti je istina?“ pred publikom, jer je aktuelna epidemiološka situacija stavila mnoge lepe događaje na čekanje.

Glumac Uroš Mladenović dodaje da je predstava osmišljena uz pomoć fondancije Jelena Šantić iz koje je i pristigla podrška da se ovakva predstava napravi:

Cela ideja je da sa mladima govorimo na temu nacionalizma i da kroz umetnost i kroz dijalog smanjimo buduću netrpeljivost između mladih na ovim prostorima. 

 Minja Milovanović, portal Krug

 fotografije: Milica Šolajić Popović