16.septembar 2020 – “MINISTARSTVO VREMENA”

Ko je Milan Dog, zaposleni u „Ministarstvu vremena“, koji ne čuje dobro, pa zapisuje ono šta misli da je čuo, a ne ono što mu je rečeno – otkriva knjiga ilustracija promvisana druge večeri A.N.F.I. teatra

Drugi dan A.N.F.I. teatra obeležila ja promocija knjige ilustracija „Ministarstvo vremena“, autora Igora Lekića, poznatog kao Milan Dog. Najavljena je kao delo karakteristično po umetničkom, kulturnom i društveno-angažovanom izrazu, što je – uz njen duhoviti i, svakako satirični karakter, može predstaviti i kao strip-satiru.

Gosti večeri, pored autora Igora Lekića, bili su i Branislav Grubački Guta i Jovan Gvero, koji su istakli da im je posebna čast što su imali prilike da budu deo festivala.

Na platou iza knižare Laguna, jedan od organizatora festivala i direktor pozorišne trupe Grupa Grupa, Vladan Slavković, naglasio je da ova izložba nije samo izložba stripa, već jednog društvenog izraza koji se nalazi u formi stripa, a opet je i više nego društveni fenomen i društveni pokušaj i pokret koji jedan čovek pokušava da sprovede.

Prvo je počelo kao ideja da obrađujem više opštefilozofske teme nego političke. Da se više posvetim ne osobi, već pojavi. Da se ne šalim na račun čoveka koji je zapravo prolazan, već je pojava ono što mene zanima, one ostaju. Pre svega problem zagađivanja našeg okruženja i to ne samo sredine, već i na psihološkom nivou, zagađivanje misli – rekao je Igor Lekić.

Zanimljivim pitanjem – kako čita karaktere i učitava im i ono što oni ne govore – moderator programa, Vladimir Marović, doveo nas je do otkrivanja Milana Doga, kako Igor govori:

Milan Dog je, zapravo, zaposleni u Ministarstvu vremena, ali ne čuje dobro, stoga, kad mu govore, on zapravo zapisuje šta misli da je čuo, a ne ono što mu je rečeno.

Autor takođe opisuje da „Ministarstvo vremena“ obuhvata period od 9. januara 2019. do 9. januara 2020. godine, te zaista jeste jedan vremenski zapis, koji govori o stvarima koje su se dešavale, a omogućava da se lakše podnesu, kada se odjednom pročitaju.

Branislav Grubački Guta, kojeg je moderator programa predstavio kao „gurua aktivizma i menadžerskog angažmana, koji je sebe afirmisao u mnogim poljima društveno-angažovanog delovanja“, izabrao je da  igra glavnu ulogu u promociji upravo ove knjige, uz Jovana Gvera „legende stripa i novosadske kulturne scene“, koji se našao u ulozi izdavača.

Gvero govori da strip nikako nije umro, već je transformisan u razne forme, shodno vremenu u kojem živimo, a Guta smatra da je Igor jedan fenomen.

Radi se o umetniku koji tekstualizuje ono prećutano kako bi istinski kontekstualizovao ono što je izvikano po medijima. Taj umetnuti tekst koji postavlja Igor, jeste pre svega naša umetnuta stvarnost u kojoj se uteruju režimi istine, sloboda je proterana apsolutno, a Igor Lečić nam na opažanje daje da to proterivanje slobode zapravo ukazuje na oslobađanje nas od straha kroz ozbiljno podsmevanje okupatorima slobode i okupatorima tog vremena. Šta sve oni istinski misle, za razliku od onoga što čujemo da na televiziji kažu, zaista je sadržano u „Ministarstvu vremena“ Milana Doga – dodaje Vladimir Marović, čije se mišljenje može povezati sa onim da je umetnost zaista – „vrisak slobode“.

                Minja Milovanović, portal Krug